»Ti izdelki imajo lahko manj kot 2 g sladkorja na 100 g živila, lahko pa neki izdelek, ki je mogoče označen z atraktivnimi trditvami o vsebnosti vitamina D, koristnosti za zdravje, morda tudi z oglaševanjem za otroke, včasih vsebuje tudi več kot 35 g sladkorja.«
»Podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranskih vlaknin.«
»Zato so v brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš vključene tudi alkoholne pijače. Aplikacija s preprostim skeniranjem črtne kode vsem uporabnikom omogoča vpogled v sestavo pijač, po drugi strani pa tudi informira o škodljivosti pitja alkohola.«
»Še največ dokazov o škodljivosti je zbranih za sladkane pijače, katerih uživanje so znanstveniki povezali z različnimi kroničnimi presnovnimi boleznimi, vključno z debelostjo, nealkoholno zamaščenostjo jeter in sladkorno boleznijo tipa 2.«